Vladimír Jurka

Šedá zóna korupce

27. 05. 2012 19:00:00
Je vůbec možné, aby zákony, policie a soudy vyřešili korupci v této zemi ? Neslibujte si od toho moc. Základy korupce netvoří nezákonná činnost. Základem korupce je chování na hranici nebo za hranicí přijatelné morálky u většiny lidí. Na těchto hranicích se v životě vyskytne každý z nás a nevěřím nikomu, kdo tvrdí, že on ne. Na těchto hranicích se pohybuje pravidelně každý z těch, kdo spravují velký majetek pro někoho jiného.
šedá zóna
šedá zónajurka

Ty pomůžeš mně, já zase tobě, já jemu, on tobě... To zní normálně, možná pro někoho pozitivně. Bohužel v těchto principech „...jsme přece parta...“ z Havlovy Audience jsou založeny základy korupčního jednání. Jde o to, kdy končí přátelská pomoc při překonávání překážek v životě, a kdy začíná tato parta získávat navrch před zbytkem společnosti. Zvýhodnění začínají například tím, že získám nějakou informaci dříve než ostatní. Tato šedá zóna je mnohonásobně větší, než ta červená/černá, kterou možná občas obrousí policie.

Na druhé straně si představte vytíženého úředníka malého města, který má nestranně vybrat správce atraktivních a inteligentních webových stránek města, vypíše na to výběrové řízení, sejde se mu 50 nabídek a z nich má objektivně vybrat tu nejlepší. Má přitom nejméně dva známé, o kterých ví, že to dělají dobře a levně.

Hranice slušného chování nestanovuje zákon. Zákony, policie a soudy budou řešit jen ty nejhorší případy prokazatelného porušení etických pravidel. Hranice slušného chování si stanovuje každý sám, průměr se pak promítá do chování společnosti. Buďte prosím více citliví na šedou zónu korupce, na které se podílí nejvíce lidí. Pozor! Není to vždy jednoduché a vyžaduje to přemýšlet.

Autor: Vladimír Jurka | karma: 17.62 | přečteno: 990 ×
Poslední články autora