Turecké záchody na ministerstvu financí?

Podle zatím neověřených zpráv chystá ministr Kalousek rekonstrukci všech záchodů nejen na ministerstvu ale i na všech finančních úřadech po celé republice. Pilotní projekt je výsledkem rozsáhlého průzkumu využití pracovní doby státních úředníků. 

Oto Premus, manažer projektu z agentury Larsop k tomu uvádí:

„Pokoušeli jsme se na státních úřadech o zavedení osvědčených metod štíhlé administrativy, jako například 5S, Kaizen, FIFO, JIT apod., které úspěšně používají japonské automobilky, ale všechno vedlo do slepých uliček. Nakonec jsme se rozhodli udělat rozsáhlý průzkum využití záchodů na různých státních úřadech a došli až k neuvěřitelným zjištěním. Na služebních záchodech je neustále obsazeno, při namátkových kontrolách se v 97% případů v kabinkách nacházejí různé časopisy, popelníky, dokonce i jiné předměty, dokazující, že záchody neslouží jen původně zamýšlenému účelu“.

Průzkum dále pokračoval srovnávací studí v soukromých firmách a v domácnostech a dospěl až k neuvěřitelným závěrům. Důsledným využitím záchodů na státních úřadech lze dosáhnout úspor převyšujících všechny doposud uváděné předvolební sliby politických stran. Na dvou prověřovaných úřadech, které Premus odmítl jmenovat, se dokonce zjistilo, že po uvolnění záchodů nebude pro přebytečné úředníky místo za přepážkami a bude nutno je buď okamžitě propustit (což ale nedovoluje zákoník práce), nebo jim najít jiné uplatnění.

„Po zjištění podstaty problému jsme hledali metodu, jak dohlížet nad využitím záchodů, diskutovali jsme přístupové systémy na čipové karty, kamerové systémy u vchodu, měřili jsme spotřebu elektrické energie a vody. Nakonec to byl právě ministr Kalousek, který navrhl jednoduché a vysoce efektivní řešení – rekonstrukce záchodů na tzv. turecké provedení“, sděluje manažer projektu Premus. Turecký záchod je podle něj totiž jednak hygieničtější, nedochází ke styku s prkénkem, sedátkem a není tak náročný na údržbu. Především ale nemotivuje k vysedávání, čtení časopisů a jiným aktivitám v pracovní době nevhodným. Člověk, vyčerpaný po návštěvě tureckého záchodu se ihned vrací na své prcovní místo, je rád, že si může sednout na židli a být mezi lidmi.

Na otázku, kolik bude celý projekt stát, a jaká bude jeho návratnost, uvedl Premus, že rozpočet se teprve upřesňuje, ale návratnost investice bude v řádu dvou až tří měsíců. Veřejná zakázka by měla být vypsána do konce září 2012.

 

Autor: Vladimír Jurka | úterý 17.7.2012 23:15 | karma článku: 16,53 | přečteno: 1229x